Any Nou Xinès 2023: L'any del conill
Any Nou Xinès 2023: els costums d'aquesta tradició mil·lenària.
Només uns dies després de Nadal a Espanya, la comunitat xinesa celebra la seva festa més coneguda, el seu ja popular Any Nou. Aquesta és una festa plena de costums, tradicions i supersticions de què volem parlar-te en aquest article.
Quan és l'Any Nou xinès 2023?
A diferència del que passa a Espanya, l'Any Nou a la Xina se celebra en dates diferents segons l'any. El primer dia del calendari xinès pot variar i es dóna entre el 21 de gener i el 21 de febrer. De què depèn això? Tot està relacionat amb la lluna. L'Any Nou xinès se celebra a la data de la segona lluna nova després del solstici d'hivern de l'hemisferi nord. Així, mentre que el 2022 l'Any Nou xinès es va celebrar l'1 de febrer, el 2023 la data d'aquest gran esdeveniment és el 22 de gener.
A més, la lluna també afecta com es reparteixen els mesos a la Xina. Al país asiàtic, cada mes comença amb cada lluna nova i es divideixen en tres setmanes de deu dies cadascun.
Cal recalcar que els xinesos entraran al seu any 4721, ja que compten des de la coronació de l'emperador Groc o Huangdi.
Quin animal representa l'Any Nou xinès 2023?
Entre les creences dels xinesos hi ha que cada any el representa un animal. Així, depenent de l'any en què neixis, et correspondrà un animal o un altre i et portarà a ser d'una manera o altra.
4721 serà l'any del conill, el quart animal del zodíac xinès. Per a la cultura xinesa, el conill representa longevitat, pau i prosperitat, per la qual cosa preveuen que sigui un any d'esperança.
Una història molt curiosa és l?ordre dels animals per donar nom a cada any xinès. La llegenda més estesa explica que l'emperador de Jade va organitzar una carrera entre animals i altres éssers per triar els que l'acompanyarien i protegirien en arribar a la porta celestial.
Aquesta competició la va guanyar la rata, que va pujar a lloms del bou (que va quedar segon) i va creuar primera la meta. A aquests dos el van seguir el tigre i el conill i per darrere van arribar, en aquest ordre, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc. El gat? Es va quedar fora perquè també va pujar al bou al costat de la seva gran amiga la rata, però aquesta el va trair empenyent-ho quan passaven pel riu, per això la seva històrica enemistat.
Quines tradicions de Cap d'Any hi ha a la Xina?
Igual que a Espanya se segueixen tradicions i supersticions, com els dotze raïms o la roba interior vermella, a la Xina també compten amb una llarga llista de costums per atraure la bona sort durant aquestes dates.
Una d'elles es pot considerar equivalent al nostre típic aguinaldo. Els nens i els joves de cada família reben cada any uns diners, però sempre en un sobre vermell, que representa la bona sort.
Pel que fa a la decoració, els xinesos tenen un munt de representacions que fan servir durant l'Any Nou. D'una banda, en xinès la paraula peix té el mateix so que la paraula abundància («ju»), per la qual cosa és comú trobar aquest animal a cada cantonada durant aquesta celebració. Normalment són de color vermell, ja que ajuda a espantar el Nian, una bèstia que habita als mars.
Per protegir-se d'aquesta figura malvada, també tenen per costum col·locar uns guardians amb actitud defensiva a les portes. Aquestes portes són, al seu torn, decorades amb els coneguts com a «chun lian», uns versos amb la mateixa longitud i que s'escriuen amb molt de compte, una excel·lent cal·ligrafia i desitjos de prosperitat, felicitat, abundància…
A més, als xinesos els agrada molt jugar amb les paraules i amb la similitud dels sons entre els seus caràcters. Així, és tradició col·locar la paraula felicitat cap per avall, ja que el terme cap per avall en xinès sona igual que la paraula arribar, així que col·locant-ho d'aquesta manera ajudaràs que «la felicitat arribi».
Pel que fa a representacions de persones, a la Xina utilitzen molt la imatge del déu de la riquesa, un home amb barba negra llarga i un vestit vermell amb detalls daurats. Si ho busques, segur que t'adones que ho has vist més d'una vegada.
Per tancar l'Any Nou xinès, que en total dura 16 dies des de la vigília de l'Any Nou, es realitza el Festival de les Llanternes o dels Fanalets. Aquest dia es pengen fanals i es realitzen processons i danses, entre les quals hi ha les danses del lleó i del drac, que serveixen per espantar els mals esperits.
Quin és el menjar tradicional de l'Any Nou a la Xina?
Ara anem a allò que més ens agrada, menjar. La gastronomia és molt important als països asiàtics i no seria menys durant les celebracions de l'Any Nou xinès. Pels xinesos, el dinar de Cap d'Any és molt especial perquè cada plat representa una petició al nou any.
Per exemple, els típics rotllets de primavera simbolitzen la riquesa, igual que els «jiaozis», unes crestes asiàtiques delicioses. El "nian gao", per la seva banda, representa el desig d'una millora en els ingressos i en la posició laboral, mentre que els coneguts com a fideus de la longevitat se serveixen tant a Cap d'Any com als aniversaris per demanar per una vida llarga , feliç i saludable.
Pel que fa a les postres, és típic menjar tangyuan, unes boles d'arròs dolç que se serveixen sobretot durant el Festival dels Fanalets i que representen el desig d'una família unida i feliç. A més, una dada curiosa és la fruita de la sort segons els xinesos, la mandarina, imprescindible a totes les taules durant aquesta celebració.
Si voleu celebrar l'Any Nou xinès tastant els sabors típics d'aquestes dates, visiteu-nos a qualsevol dels nostres restaurants de Barcelona, Madrid, València o Bilbao, on trobareu alguns d'aquests i altres plats xinesos.