Coneixes el nian gao?

7 min

El menjar xinès té una gran quantitat d'ingredients curiosos, com el nian gao. En aquest article descobrireu tots els seus secrets.

El menjar xinès és ric i divers, a causa del seu ampli territori, i les receptes canvien d'una regió a una altra. Això passa amb el nian gao, un ingredient que es pot servir dolç o salat.

El pastís d'arròs o nian gao és un ingredient molt complet, es converteix en una recepta perfecta qualsevol dia de la setmana; no obstant, li deu la seva fama en ser un plat típic de l'Any Nou xinès.

Ho has provat mai? Et ve de gust saber més sobre els ingredients favorits del menjar asiàtic de Pure Cuisine?

Continua llegint i aprèn sobre la història i diferents varietats del nen gao arreu del món.

¿Qué significa «nian gao»?

Compta amb dues interpretacions, Nian "Any" & Gao "Alt" o Nian "Chicloso" & Gao " Tarta". Descobreix-ne més a continuació.

A la gastronomia xinesa és molt interessant aprendre el significat darrere del nom de cadascun dels seus plats, segueix el link per aprendre més.

En el cas del nian gao, hi ha diferents interpretacions. D'una banda, el caràcter xinès que es llegeix com a «nian» significa «any» i el que es llegeix com a «gao» sona com el que significa «alt».

D'aquí ve la tradició de menjar-lo durant les festes de Cap d'Any, ja que consideren que dóna bona sort per tenir un gran any.

D'altra banda, el caràcter gao es pot traduir com a pastís i la paraula nian també es pot utilitzar per anomenar alguna cosa xiclosa, com el principal ingredient d'aquest plat.

És per això que el nen gao pot prendre diferents formes i colors, com les carpes o l'armadillo, i així demanar-li a l'any que hi entra nous desitjos de prosperitat.

Niangao cru. El seu color és blanc i és flexible però ferm
Niangao cru. El seu color és blanc i és flexible però ferm

Què és el nian gao?

El nian gao és una massa d'arròs que s'aprofita a diferents receptes, és blanc i es fa xicloso i tou quan es passa per aigua.

Si et fixes en la carta de diferents restaurants de menjar xinès, t'adonaràs que el nen gao es fa servir tant en plats principals com en postres.

A Pure Cuisine ho fem a l'estil de la regió de Jiangnan - Xangai, on el nian gao és un menjar salat, però en altres regions, com la cantonesa, ho trobes en el format dolç.

El que tenen en comú la preparació salada i dolça és el seu ingredient més important, la chiclosa pasta d'arròs de forma ovalada coneguda com a niangao.

A partir d'aquesta base, els xinesos cuinen el nen gao de diferents maneres, barrejant-lo amb tota mena de productes i donant-li un toc diferent a cada plat.

Origen del nian gao

La història de la gastronomia asiàtica, i especialment de la xinesa, es remunta a molts segles enrere. Per saber l'origen de certs plats, els historiadors es basen en l'aparició d'aquests àpats als escrits de cada país.

En el cas del nian gao, algunes fonts asseguren que la seva història es remunta a un llibre d'agricultura escrit entre els segles IV i VI i on s'esmenta una recepta amb aquest tipus d'arròs glutinós.

El nian gao és d'aquells plats de la gastronomia xinesa que apareix a pràcticament tots els restaurants de menjar asiàtic i que sempre conquereix paladars

Si vols començar per la versió salada, vine a visitar-nos o demana a través de la nostra pàgina web i t'ho portem fins a casa teva. Que aprofiti!

Varietats del nian gao

El nian gao es presenta en diferents formes depenent de la regió del país que visitis (o del restaurant on el vagis a menjar).

A continuació, descobriràs diferents interpretacions del mateix ingredient a diferents llocs de la Xina i Àsia:

 Shanghái

Aquest plat és de color blanc en totes les versions. Una de les formes més delicioses és el nian gao salat, fet a base d'una barreja d'arròs normal i arròs glutinós i que es consumeix fregit, bullit o en sopa.

A Pure Cuisine trobaràs aquest tipus de plat en la seva versió saltada, amb ou, col, pastanaga, ceba i el complement que triïs, entre carn, vegetals o llagostins.

A més, a Xangai s'utilitza el sucre blanc per convertir aquest menjar en unes postres i mantenir el seu color blanc. Ho trobaràs de formes molt divertides, com passa amb altres plats del menjar xinès i asiàtic, i amb una textura tova, molt agradable al paladar.

El niangao pot servir-se acompanyat de qualsevol proteïna, ja sigui tofu, feria, caps de bestiar o llagostins.
El niangao pot servir-se acompanyat de qualsevol proteïna, ja sigui tofu, feria, caps de bestiar o llagostins.

Cantó

Una altra de les versions més conegudes del nian gao és la que fan a la província de Canton, on es cuina amb sucre bru, cosa que dóna a aquestes postres un color fosc.

El nin gao de la zona cantonesa es bull i se serveix en quadrats gruixuts, però en algunes ocasions també es fregeix, cosa que li dóna un toc cruixent per fora i suau per dins.

A les festes de Cap d'Any, aquest dolç se serveix juntament amb altres menjars típics, però també s'usa com a regal per a família i amics, com a desig d'un any pròsper per a tots.

El seu color fosc és producte de lús de sucre morena. Es prepara un pastisset que després és tallat a tires i fregit.
El seu color fosc és producte de lús de sucre morena. Es prepara un pastisset que després és tallat a tires i fregit.

Harbin

A la zona nord del país, el nian gao també se serveix com unes postres, però en aquesta regió es barreja amb diferents productes com dàtil xinès, fesol vermell i fins i tot mongetes tendres.

Aquestes postres farcides podria ser l' antecessor als populars mochis
Aquestes postres farcides podria ser l' antecessor als populars mochis

Japó, Birmània i Corea

A més, com passa amb molts altres plats de la cuina xinesa, al llarg de la història el nian gao s'ha anat estenent per diferents països asiàtics, canviant de nom i canviant als gustos de cada país.

Així, entre els derivats del nian gao a Àsia, pots tastar el mochi, un pastís típic del Japó, el tikay, un dolç de Birmània o el tteokguk, una sopa tradicional de Corea que també es menja usualment durant la celebració de Cap d'Any.

Tteokguk és una sopa tradicional Coreana on el protagonista és el niangao.
Tteokguk és una sopa tradicional Coreana on el protagonista és el niangao.

Descobreix més sobre el menjar asiàtic:


Si l'article que acabes de llegir no acaba d'omplir la gana de coneixement, tenim molts més articles. Vine a visitar-los tots fent clic aquí.

Estem segurs que tant parlar de nian gao et va poder donar una mica de gana, així que no perdis ni un segon, amb un sol clic, pots fer la teva comanda a Uber Eats.