Celebrem el Tanabata!

5 min

Vine a gaudir del Festival de les Estrelles a Pure Cuisine del 7 al 17 de Juliol.

Cada any, el Japó es vesteix de colors, grues i fanals per celebrar el retrobament de dues estrelles que durant tot l'any travessen el cel per tornar a estar juntes. Romàntic veritat? Aquesta trobada s'anomena Tanabata o Festival de les estrelles i celebra l'amor, la bona sort i els desitjos.

Se celebra el dia 7 del mes 7. Originària de la Xina, on es coneix com “Qi Xi” (traducció: nit del doble 7), el Tanabata celebra la trobada de les estrelles Vega i Altair, que només passa durant la primera setmana del estiu, és llavors que podem veure al cel aquests antics amants veient-se novament.

Se celebra el Tanabata el 7 de Julio en el calendario gregoriano, en el calendario lunisolar se celebra el 7 de agosto.
Se celebra el Tanabata el 7 de juliol al calendari gregorià, al calendari lunisolar se celebra el 7 d'agost.

Què passa a la nit del Tanabata?

La llegenda explica que la princesa Orihime (Vega) i Hikoboshi (Altair) vivien a Amanogawa o Riu del Cel. Aquest regne celeste era comandat per l'emperador Tentei, pare d'Orihime. Un dia, mentre ella cosia a la vora del riu, va veure el pastor del seu pare, Hikoboshi, de qui va quedar profundament enamorada. Des d'aquell dia endavant, les coses no van tornar a ser iguals.

Hikoboshi no es podia resistir als encants de la princesa, i ho va deixar tot per passar més temps al costat. Ella, tan enamorada, va deixar anar l'agulla i el fil per poder dedicar-se al seu nou amor.

No passaria gaire temps fins que Tentei se n'assabentés. La notícia del seu bestiar deambulant la riba del riu segurament li va fer poca gràcia i va ser molt pitjor quan va trobar l'agulla i el fil corrent riu avall.

Ple d'ira, va fer cridar els amants. Tots dos havien ignorat les seves tasques i aquesta era una ofensa imperdonable, així que els va prohibir tornar-se a veure. No hi havia gaire cosa que poguessin protestar, Hikoboshi era un humil pastor que havia fallat al seu patró.

La princesa, desconsolada, no aconseguia donar puntada sense pensar en el seu estimat. Davant del pacient silenci de la seva filla, el cor de l'emperador Tentei es va estovar i va donar als amants una oportunitat de veure's novament. Cada 7 del mes 7, després d'un llarg any de treballar àrduament, es podrien retrobar. A aquella nit en diem Tanabata o Festival de les Estrelles.

Com se celebra el Tanabata?

En honor a la trobada de les estrelles, les persones a la terra celebrem amb Takoyakis, Faroles i escrivim en papers de colors coneguts com Tanzuku els nostres desitjos per després penjar-los en branques de bambú.

Si bé la celebració parteix d'una llegenda romàntica, no cal limitar els nostres desitjos als nostres interessos amorosos. És molt comú demanar en nom de les estrelles pels teus negocis, familiars i projectes.

Si bé els Tanzuku són molt populars per triar el desig que vulguis, es pengen altres decoracions com ara grues per atraure la bona salut. Els Taomi, que són com canyes de pescar, serveixen per demanar per la bona sort, i els Kamigoromos, que són com petits quimonos de paper, serveixen per allunyar malalties.

Por lo general, los Tanzuku se queman al final del festival para que los deseos suban al cielo.
En general, els Tanzuku es cremen al final del festival perquè els desitjos pugin al cel.

Què es menja al Tanabata?

El Festival de les Estrelles es presta perquè la gent surti als carrers a gaudir de les decoracions, escolti música en viu i vegi els jocs pirotècnics. Però si ets com nosaltres a Pure Cuisine, la teva part preferida de la festa és el menjar.

És durant el Tanabata que els llocs de menjar tornen a agafar els carrers i porten el plat favorit de l'estiu: els Takoyaki. Aquests es preparen en planxes especials que permeten crear aquestes delicioses boletes de massa farcides de pop. La preparació és tot un art i requereix certa pràctica per fer una bola perfecta.

Se serveixen amb salsa Takoyaki, que té un gust dolç i afruitat que aporta sabor umami. Generalment, es decora amb Katsobuchi, que són unes finíssimes fulles de peix que a la calor dels Takoyakis acabats de preparar es mouen com si ballessin. Sabem que sona estrany, però les has de veure en acció per entendre-ho.

Si vols tastar aquesta clàssica delícia japonesa, vine als nostres locals de Vilamarina, Mataró Parc, Glòries i Diagonal mar del 7 al 17 de juliol. Estaran per temps limitat, així que, vine a tastar-los!

Takoyati se traduce literalmente como
Takoyati es tradueix literalment com " Pop fregit"