Gyozas, el entrante estrella de los últimos años

4 min

Fa segles que existeixen, però al nostre país s'han fet famosíssimes en els darrers anys. Parlem de les gyozas, unes petites crestes molt típiques de diferents països d'Àsia que, d'un temps ençà, han conquerit els paladars dels espanyols. Quin n'és l'origen? De quin país provenen les veritables gyozes? Quin és el farciment original? T'ho expliquem tot en aquest article.

Què són les gyozas?

Si acabes d'aterrar al món i és la primera vegada que escoltes parlar d'aquest aliment, t'expliquem que les gyozes són, per dir-ho de manera resumida, les crestes asiàtiques. Encara que el nom que s'ha popularitzat és el de gyozas, es creu que originalment vénen de la Xina, on se'ls anomena jiaozi.

Normalment, les gyozas estan fetes d'una massa fina farcida de carn picada i verdures, que s'embolica, es tanca a mà i se serveix fregida, al vapor o bullida. Amb el pas del temps, el farcit ha anat evolucionant i ara hi ha gyozas de tota mena: pollastre, llagostins, porc, vegetarianes… Això sí, sempre han d'anar acompanyades d'una bona salsa per mullar-les, una barreja de salsa de soja, vinagre , sèsam i més.

Origen de les gyozas

Tot i que, com esmentem anteriorment, el nom que s'ha fet més popular a Espanya és el japonès, aquestes crestes asiàtiques tenen l'origen a la Xina. No se sap amb exactitud la història de la gyozas, però sí que és clar que la població xinesa fa moltíssims segles que s'alimenta d'aquests deliciosos entrepans.

El mateix passa amb el nom, l'origen del qual és incert, però molts diuen que prové de la paraula jiǎo (角), que significa banya i al·ludeix a la forma que tenen les gyozas o jioazis.

Tot i que és un aliment molt comú durant tot l'any, a la Xina és molt típica consumir-les durant l'Any Nou. Segons explica la tradició, la seva forma, semblant al tael (una unitat de pes de l'Àsia Oriental) porta bona sort a l'economia per a l'any entrant.

I com van arribar les jioazis al Japó i es van convertir en gyozas? Segons expliquen molts, això va passar durant la Segona Guerra Mundial així que, si aquesta teoria és certa, aquest aliment porta relativament pocs anys a la gastronomia japonesa.

Però les gyozas o jioazis no són úniques i exclusives de la Xina i el Japó. Al llarg del continent asiàtic les trobem a molts països, però amb diferents noms. Per exemple, a Corea les anomenen mandu.

¿Són saludables les gyozas?

El menjar asiàtic, en general, és força saludable, però com passa amb qualsevol plat, res en excés és bo. Les gyozas són força saludables, però depenen molt del contingut i del tipus de cuinat. No és el mateix una gyoza farcida de porc i fregida que una de verdures al vapor.

On menjar gyozas?

Com t'hauràs adonat, les gyozas són un plat cada cop més comú a molts restaurants. Si vols menjar gyozas a Madrid, Bilbao, València o Barcelona, ​​t'esperem als restaurants de Pure Cuisine, on tenim aquestes crestes farcides de carn de porc, de verdures i combinades. Què aprofiteu!