Primavera al Japó: tradicions i molt menjar

6 min

Ja és aquí la primavera i amb ella arriba una de les estacions que més afavoreix els paisatges de països com el Japó. Mentre que a Espanya l'època primaveral es pren simplement com un moment en què gaudir del bon temps, per als japonesos és molt més, és una època de canvi i renovació.

Aquí us expliquem alguns dels costums japonesos durant la primavera i, per descomptat, el que més ens agrada, els plats típics d'aquesta temporada.

Setsubun i Hanami, abans i durant la primavera al Japó

Oni, el dimoni que s'alimenta de l'ànima de les persones
Oni, el dimoni que s'alimenta de l'ànima de les persones

El canvi d'estació se celebra al Japó amb el Setsubun, però no es fa exactament el dia que comença la primavera, sinó al mes de febrer i, com moltes altres tradicions del país nipó, seguint les fases del sol i de la lluna.

Un dels moments que criden més l'atenció del Setsubun és el conegut com a Mamemaki. Ja sabem que la cultura japonesa és molt supersticiosa i una de les creences és que durant el canvi d'estació s'alliberen els oni, uns dimonis que s'alimenten de l'ànima de les persones. Per lluitar contra ells, es duu a terme aquest ritual, el nom del qual significa «llançar llavors».

L'acte és literal, durant aquesta tradició els japonesos li llancen llavors de soja a la cara al cap de família de cada llar, que normalment porta una màscara que representa un oni. Aquesta celebració també es realitza a escoles, temples i fins i tot al carrer, i és tan comú que els supermercats venen lots de llavors i màscares.

L'arribada de la primavera al Japó marca a més la fi del calendari fiscal i dels cursos escolars, per la qual cosa els nipons ho interpreten com una renovació, un nou començament, cosa que li dóna un toc més especial a aquestes dates.

Quan arriba la primavera, els japonesos celebren el Hanami, que es tradueix com a «contemplar les flors»
Quan arriba la primavera, els japonesos celebren el Hanami, que es tradueix com a «contemplar les flors»

Durant la primavera, el Japó celebra diferents esdeveniments, però una de les tradicions més comunes és el Hanami, la qual es tradueix literalment com a «contemplar les flors». Els japonesos es reuneixen al costat dels seus amics i familiars sota els cirerers per simplement això, mirar la flor de sakura. Aquí dinen, beuen i gaudeixen de l'arribada de la primavera i d'un nou començament.

Com ja sabràs, la cultura japonesa està molt lligada als detalls, a l'art, a la decoració i també a la bellesa del que és efímer, per això aprecien tant l'aparició de les flors del cirerer, perquè la seva durada és curta i aporta una gran bellesa al paisatge del país.

Què mengen els japonesos sota els cirerers?

Al Japó, cada celebració és motiu per gaudir de la seva exquisida gastronomia i això també ho fan cuidant tots els detalls. Així, durant la temporada primaveral els supermercats i restaurants ofereixen edicions especials de tots els plats i productes, afegint motius relacionats principalment amb els cirerers, les flors i els colors.

Però, què mengen els japonesos sota els cirerers durant el famós Hanami? Si poguéssim donar un volt pels parcs del Japó durant aquesta celebració, observariem que no hi ha un plat comú, sinó que hi ha diverses opcions.

Bento amb tamagoyaki, verdures i arròs
Bento amb tamagoyaki, verdures i arròs

Normalment, els japonesos escullen per a aquestes dates aliments que siguin fàcils de compartir, que o bé compren fets o bé cuinen a casa. Per exemple, és comú portar racions de bento, unes safates de menjar que reuneixen diferents plats com rotllos de sushi (makizushi), boletes de tofu farcides d'arròs (inarizushi), truites a l'estil japonès (tamagoyaki) o pastissos de peix roses i blancs (kamaboko) en honor al color dels cirerers.

Però, com hem dit, aquí hi ha varietats per a tots els gustos i durant el Hanami es pot apreciar la riquesa de la gastronomia japonesa: takoyaki, karaage, onigiri i fins i tot sopa miso per quan el sol cau i comença a refrescar.

Per acabar, per descomptat, no poden faltar les postres. Aquí l´autèntic protagonista és el sakuramochi, un tipus de wagashi (dolç japonès tradicional) típic d´aquestes dates. Es tracta d'un pastís d'arròs farcit de mongetes vermelles que va embolicat amb una fulla de cirerer salada. També cal esmentar el dango, una broqueta feta amb tres boles, una de verda, una de blanca i una de rosa, servides en un escuradents de bambú, que fan al·lusió als colors del cirerer en flor.

Postres típicos japoneses: dango y sakuramochi
Postres típicos japoneses: dango y sakuramochi

I per acompanyar, no hi pot faltar la beguda per excel·lència al Japó, el sake. A més, algunes marques de cervesa aprofiten aquesta ocasió per treure edicions precioses de les llaunes, amb motius molt primaverals, que enamoren els japonesos i els turistes que tenen la sort de passar uns dies en aquest país.

Si encara no ets d'aquells afortunats que gaudiran la primavera al Japó, t'animem a fer el teu propi Hanami: vés a un dels nostres restaurants, demana per portar algun dels plats japonesos que hi ha a la nostra carta i busca un cirerer (o, si no, un altre arbre que estigui florint) per seure a menjar i, sobretot, observar amb detall la florida de la primavera i l'arribada d'una nova etapa de naixement i renovació.