Crea el teu propi ventall xinès amb Pure Cuisine

Novetats
6 min

La història del ventall es remunta pràcticament a la història de la humanitat. Potser no com els coneixem i utilitzem actualment, però els humans porten enginyant-se-les des de fa molts segles utilitzant diferents utensilis per pal·liar la calor.

Encara que és difícil confirmar qui va inventar el ventall, és clar que els ventalls xinesos van ser dels primers a aparèixer a tot el món. Aquests destaquen perquè no només són un objecte per refrescar-se, sinó que porten darrere tot un significat, depenent de la seva forma, el seu color, els seus dibuixos, que els converteix en obres d'art.

Segur que mai no ho havies pensat, però a països com la Xina pots estar dient molt depenent de com sigui el ventall que estiguis utilitzant. T'imagines tots els missatges que has pogut anar llançant sense haver-te adonat?

Avançant-nos a l'estiu, a Pure Cuisine hem començat a dur a terme un taller on t'ensenyarem com fer ventalls xinesos, perquè els facis servir com a decoració a casa teva, els regals o vagis marcant tendència pels carrers de la teva ciutat.

I perquè arribis al nostre taller sabent-ho tot sobre els ventalls xinesos, aquí et deixem algunes curiositats sobre ells i la seva història.

Mujer con un abanico oval, de la pintura “Agradeciendo las ciruelas” (primera mitad del siglo XVII), obra del artista chino Chen Hongshou, (1598-1652) Museo provincial de Guangdong, China. Foto: Wikimedia Commons
Dona amb un ventall oval, de la pintura “Agraint les prunes” (primera meitat del segle XVII), obra de l'artista xinès Chen Hongshou, (1598-1652) Museu provincial de Guangdong, Xina. Foto: Wikimedia Commons

L'antiguitat

Els ventalls estan representats a l'art oriental des de fa milers d'anys. La Xina té, probablement, el registre històric de ventalls més llarg del món. La primera referència escrita sobre aquest instrument al país asiàtic és del 121 d. C., on parlaven d'una planta de fulles grans que feien servir per donar-se (o donar) aire, però se sap que eren utilitzats des de molts anys abans.

Un abanico chino de marfil y plumas del siglo XIX. Foto: Wikimedia Commons
Un ventall xinès d'ivori i plomes del segle XIX. Foto: Wikimedia Commons

El nom

Tot i que a la Xina el nom genèric que es dóna al ventall és el de shan, aquest pot variar depenent de la seva forma o del seu ús, ja que al país asiàtic hi ha infinitat de ventalls diferents. Per exemple, el típic ventall rodó xinès es coneix com a wan shan, mentre que el plegable, més comú per a nosaltres i que ells utilitzen en la pràctica del tai-txi, s'anomena, entre d'altres, amb el nom de taiji shan.

L'origen del nom en espanyol també és curiós: és el diminutiu de la paraula portuguesa abano, que significa moure, ja que van ser els portuguesos els qui van introduir aquest artefacte a Europa.

Grupo de personas practican tai chí al aire libre
Grup de persones practiquen tai-txi a l'aire lliure

La forma

Quan parlem de ventalls xinesos, com te'ls imagines? Tot i que la majoria de persones pensen en el típic ventall circular i pla, la realitat és que al llarg de la història de la Xina s'han inventat una infinitat de ventalls: des de gegants que han de ser moguts per dues persones fins i tot de sostre o per al cabell. Fins i tot es diu que el típic ventall plegable que es fa servir habitualment a Espanya va ser inventat per un xinès al segle VII, inspirant-se en el mecanisme de l'ala d'un ratpenat.

Decoraciones de Año Nuevo Chino en el Parque Ditan, Beijing, China
Decoracions d'Any Nou Xinès al Parc Ditan, Beijing, Xina

El material

A més de comptar amb tantes formes diferents, els ventalls xinesos estan fabricats amb una gran varietat de materials. Per exemple, aquells que eren de grans dimensions i que necessitaven més d'una persona per ser moguts, molt comuns entre les persones de classes socials més altes, es creaven amb plomes d'animals com oques, faisans o fins i tot paons, mentre que els típics circulars i molt lleugers es poden fer amb materials simples i comuns com a teles de diferents tipus, però també amb materials típics d'Àsia com la seda o el bambú.

Abanico tradicional con dibujos cotidianos. Foto: Wikimedia commons
Ventall tradicional amb dibuixos quotidians. Foto: Wikimedia commons

Els dibuixos

Aquí ve una de les curiositats que crida més l'atenció dels ventalls xinesos. Com en molts altres àmbits del país asiàtic, els ventalls són utilitzats per atraure la sort en diferents aspectes de la vida. Per exemple, als casaments s'utilitzen els dibuixos en ventalls per desitjar diferents bondats a les parelles: es decoren amb dibuixos de flors i fulles per a la fertilitat, amb escenes de la vida quotidiana com la pesca o el cultiu per desitjar prosperitat i una bona vida, amb frases o paraules en xinès per a la bona sort, així com amb animals com el drac o el fènix, que també són un símbol dèxit.

Ara que s'acosta de mica en mica la calor i l'època de celebració de casaments, què et sembla fer un regal original i artesanal als nuvis? Estigues atent a les nostres xarxes perquè aviat anunciarem un nou taller de ventalls xinesos on crearàs de principi a fi un ventall útil, diferent i amb un missatge d'amor i bons desitjos per a la parella o, per què no, per a tu.

Abanico decorativo para bodas
Ventall decoratiu per a casaments