Què és el tofu? Tot el que has de saber sobre aquest aliment asiàtic

7 min

Encara que a Occident el tofu sembla un ingredient nou i exclusiu de vegetarians i vegans, a Orient aquest aliment es consumeix des de fa milers d'anys en una gran varietat de plats, acompanyant tant vegetals com tot tipus de carns i sent un element principal de cuines com la japonesa, la xinesa o la tailandesa.

Si vols saber més sobre aquest ingredient, segueix llegint, perquè avui t'explicarem què és el tofu, quines són les seves propietats i moltes altres dades interessants.

Què és el tofu?

Tot i que la història del tofu es remunta a més de dos mil anys d'antiguitat a Àsia, aquest producte no ha aconseguit arribar i establir-se al cor dels occidentals fins fa pocs anys i s'ha fet famós gràcies a les dietes veganes i vegetarianes. Tot i això, ara que ha entrat, ho ha fet amb força i ja té presència a molts dels supermercats més importants d'Espanya i d'altres països d'Occident.

El tofu és un aliment que molts comparen amb el formatge, per la textura i l'aparença i és que, a simple vista, és difícil diferenciar-lo d'un formatge fresc. Els ingredients que s'utilitzen per elaborar-los són únicament i exclusivament tres: soja (element molt important en la gastronomia asiàtica), aigua i algun tipus de coagulant.

Com passa amb el formatge, el tofu es prepara a partir de «llet», en aquest cas la de soja. Els grans de soja es deixen en remull, es molen i es filtren, per després separar la part sòlida de la líquida i fer una elaboració semblant a la del formatge.

El tofu proviene de la mezcla de soja con agua y coagulante
El tofu prové de la barreja de soja amb aigua i coagulant


Quines són les propietats del tofu?

Que els vegetarians de gran part del món hagin esdevingut grans amants del tofu no és casualitat. Aquest ingredient és una gran font de proteïnes i serveix per reemplaçar perfectament les propietats de la carn.

Tot i això, el tofu no s'ha de prendre única i exclusivament com un ingredient per a vegans o vegetarians. Aquest aliment compta amb una gran varietat de beneficis que bé mereixen incloure'ls a la dieta de tot el món, sense importar si consumeixen proteïnes animals o no.

Aquí, et deixem algunes de les propietats del tofu, perquè t'animis a incloure'l a la teva dieta habitual.

Una gran font de proteïnes i aminoàcids

Com hem comentat més amunt, el consum de tofu aporta al cos humà una gran quantitat de proteïnes i aminoàcids. En concret, aquest producte compta amb els vuit aminoàcids essencials. Per aquest motiu, el tofu és perfecte per substituir-lo per la carn i portar una dieta més variada però igual de saludable.

Excel·lent per als ossos

A més de proteïnes i aminoàcids, el tofu també té una aportació important de ferro, vitamina 1, magnesi i calci, entre d'altres. De fet, els especialistes afirmen que el tofu té més quantitat de calci que la llet de vaca, cosa que el converteix en un aliment perfecte per a les persones amb problemes d'ossos i per lluitar contra les càries.

Redueix el colesterol, els triglicerids i la tensió arterial

Si teniu el colesterol alt i voleu recórrer a productes naturals, el tofu és una opció molt bona. Segons alguns estudis, el tofu, a més, ajuda a reduir la tensió arterial, cosa que fa que sigui un aliment molt bo per protegir el cor.

Baix en calories

Encara que depèn d'on compris el tofu i del tipus que triïs, en general aquest producte es caracteritza per no tenir gaires calories, cosa que el converteix en un ingredient totalment apte per a dietes i dóna sota aportació calòrica i gras i, en general, per introduir en el dia a dia si vols cuidar-te i menjar de manera saludable.

Ideal per a la menopausa

Entre les propietats del tofu, una de les més interessants per a les persones que estan passant per la menopausa és el nivell d'isoflavones, uns compostos que ajuden a la regulació dels estrògens i, per tant, combaten els símptomes d'aquesta etapa de la vida de la dona.

Alt en antioxidants

D'altra banda, el tofu té grans propietats antioxidants, que, aportats al nostre organisme de manera habitual, ajuden a mantenir el nostre cos més sa ia tenir, així, més qualitat de vida.


Com veus, les propietats del tofu són infinites, cosa que demostra que no s'ha de quedar com un ingredient exclusiu per a dietes no carnívores, sinó com un aliment que tots hauríem d'afegir al nostre dia a dia.

Amb què es menja el tofu?

Com hem comentat al principi d'aquest article, no hem de deixar el tofu per a menjars exclusivament vegetarians i vegans. Ben al contrari, la riquesa d'aquest aliment ens permet incloure'l en una infinitat de plats. Tot i que els països asiàtics tenen una gran varietat de costums pel que fa al món de la gastronomia, el tofu és un aliment senzill de preparar.

El primer que has de saber és que el tofu mai no es pot menjar cru, ja que seria com consumir qualsevol tipus de llegum sense cuinar. Amb això al cap, t'expliquem que el tofu es divideix en dos grups, ferm i suau, dins dels quals hi ha graus depenent de la fermesa i de la suavitat. Així, hauràs d'escollir el tipus de tofu que millor toqui li donarà al teu plat.

Per exemple, el tofu ferm, que és el més comú, el pots utilitzar per incloure'l en entrepans, en pasta o fins i tot com a ingredient principal del plat. El tofu suau, per la seva banda, és ideal com a substitut de l'ou, per incloure'l en purés i per fer postres.

Però si el que vols és tastar el tofu al més pur estil asiàtic, pots venir a alguns dels nostres restaurants de Barcelona, ​​Madrid, València o Bilbao, on comptem amb una gran varietat de plats on aquest producte és un gran protagonista. Recorda que, si ho prefereixes, pots fer la teva comanda a través d'Uber Eats perquè t'ho emportem a casa.